Visste du detta om papegojor?

Det finns många olika arter när det gäller släktet papegoja. En papegoja är ett vanligt husdjur idag och har varit det i århundraden. Idag är flera arter utrotningshotade.

En papegoja har som många andra fåglar 4 klor, men de sitter inte som hos de flesta fåglar, tre fram och en bak, utan på en papegoja sitter två klor fram och två bak. Det gör att de får ett fast grepp när de sitter på en gren till exempel. Att klättra i ett träd blir enkelt för en papegoja.De kan även lätt och smidigt knäcka en nöt med sina klor.

En hona och en hane ser vid första ögonkastet identiska ut men tittar man lite närmare så kan man kanske se att hanens huvud oftast är lite längre än honans och lite smalare. Det är dock väldigt sällan man kan se det med blotta ögat men har man ett skarpt sinne för det så är det inte omöjligt att se.

Man kan kanske tro att en papegoja trivs bäst i en tropisk miljön men det är inte alltid så. Alpina miljöer är rena paradiset för vissa fågelarter. Det finns även papegojor som bäst trivs i de höga bergsområdena.

När man tänker på en papegoja så tänker man sig en liten och späd fågel som flyger runt och visar upp sina vackra fjädrar men det finns även stora papegojor som väger runt 4 kilon. Man kan jämföra dessa fåglar med storleken av en katt. Dock kan dessa fåglar inte flyga och det mycket på grund av sin storlek.

En papegoja är mycket intelligent. De kan kanske inte prata som vi människor men de kan associera ord till olika föremål vilket fascinerar människan. Dessa djur är mycket lekfulla av sig. Det är underhållande att titta på dessa vackra djur och de är en fröjd för ögat!