Kakaduor

En av familjerna bland papegojfåglarna kallas för kakaduor. Denna familj av papegojor kan i sin tur delas in i fyra olika underfamiljer och finns totalt i cirka 20 olika arter.De utmärker sig från andra typer av papegojor eftersom de inte är blåa och gröna i sin fjäderdräkt samt då de har en kam på huvudet. De är i regel även större än andra typer av papegojor även om det finns undantag. Färgen på papegojorna brukar vara i orange, vit, rosa, svart eller grå medan dess tofs brukar vara gul eller vit.

Utbredningen av kakaduor i världen är mindre än för andra typer av papegojor och i vilt tillstånd lever de endast i Oceanien. Till skillnad från många andra papegojor lever de inte heller endast av vegetariska födomedel utan äter också sådant som larver och andra insekter. De äter dock mestadels frön och frukt. I vilt tillstånd lever de ofta i stora flockar och i Australien ses de som skadefåglar eftersom de ofta äter upp böndernas grödor och skörd.

Kakaduor kan bli väldigt gamla precis som andra papegojor och det finns de som har levt i över 80 år. Därför är de väldigt krävande att ha som husdjur. Att de är flockdjur gör också att de kräver mer uppmärksamhet än många andra typer av husdjur och de behöver mycket utrymme. Lämnas de ensamma allt för ofta kan de utveckla stressade och aggressiva beteende så som skrikande och bitning av fjädrar. De kan också, om de är uttråkade, skada möbler och annan inredning i hemmet.

De är också väldigt intelligenta och charmiga och de kan lära sig en hel del olika tricks samt härma mänskligt tal. Tar man hand om sin kakadua på rätt sätt blir fågeln väldigt lojal och kelig och kan vara ett mycket trevligt, roligt och givande husdjur.