Allmänt om papegojor

Papegojor är en sorts fågel som är vanlig som husdjur. Det finns ungefär 393 olika typer av papegojor som brukar delas upp i olika familjer. Fåglarnas naturliga miljö finns i de flesta tropiska miljöer världen över, de flesta kommer ifrån Sydamerika, Asien och Australien. Storleken fåglarna emellan varierar stort men typiskt sett har de en stor och kraftig näbb, färgglad fjäderdräkt och kraftfulla klor. Papegojor lever främst av olika frukter, frön, nötter och andra vegetariska födomedel men det förekommer också papegojor som äter kött. De lägger ägg och lever i träd.

Papegojfåglar tillhör de mest intelligenta fåglarna i världen och de är kanske mest kända för att kunna imitera människors språk och röster, vilket också har lett till dess stora popularitet som husdjur. Vissa av papegojorna kan prata på upp till en femårig människas nivå. En del papegojor är av denna anledning utrotningshotade men det beror också på att deras naturliga miljö försvunnit, jakt och att de utrotats av rivaliserande djurarter.

Även om papegojor är en relativt vanlig form av husdjur passar de inte för många människor eftersom de har väldigt mycket naturliga instinkter och de låter mycket. Dessutom kan de vara väldigt aggressiva när de är vuxna och det har hänt att de biter sina ägare vilket kan ge stora skador eftersom de har väldigt starka och vassa näbbar. Det har lett till att de flesta papegojor inte stannar hos en ägare hela sitt liv eftersom ägarna helt enkelt ofta tröttnar på dem. Forskning har visat att papegojor som husdjur i genomsnitt byter hem cirka fem gånger innan de dör. Det händer även ofta att de helt enkelt blir övergivna.

Alla papegojor kräver mycket uppmärksamhet vilket man måste vara medveten om när man vill skaffa en som husdjur. Det händer tyvärr ofta att folk impulsköper papegojor på grund av dess ofta vackra fjäderdräkt och förmåga att prata utan att veta mycket om vad som krävs av ägaren.